piccolopianotalents-logo-black

Dr Milica Lawrence

{ Malta }

Dr Milica Lawrence je rođena 1981. godine u Pančevu, Srbija. Završila je studije klavira i čembala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Srbija. Ovde je specijalizirala kamernu muziku i doktorirala muzičke umetnosti (DMA) na istom fakultetu. Pohađala je majstorske kurseve klavira i čembala kod mnogih uglednih srpskih i svetskih umetnika kao što su Sergej Dorenski, Jegor Čugajev, Pavel Nersesian, Huget Drajfus, Egon Mihajlović, Olivera Đurđević, Jurij Kot, Marija Luiza Baldasari, itd.

Nosilac je mnogobrojnih priznanja sa nastupa ansambla na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Održala je i veliki broj solističkih resitala i koncerata kamerne muzike u zemlji i inostranstvu (Italija, Švajcarska, Grčka, Mađarska, Crna Gora, Makedonija, Libija, itd.). Posebno, njen resital u Italijanskom kulturnom centru u Tripoliju zabeležen je kao prvi koncert srpskog pijaniste u Africi. Učestvovala je na smotrama savremene klasične muzike kao i na festivalima BEMUS, OKTOX, Cello Fest, Basomanija i mnogim drugim. Milica je učestvovala kao član orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kao i gostujući član Beogradske filharmonije, Gudačkog orkestra Dušan Skovran, Šlezinger orkestra, Mokranjčevog kamernog orkestra, Zemunskog kamernog orkestra.​

Tokom karijere sarađivala je sa mnogim renomiranim umetnicima – Sretenom Krstićem, Urošem Lajovićem, Dmitrijem i Aleksandrom Sitkoveckim, Čarlsom Zakarijem Bornštajnom, Milošem Petrovićem. Uz Kamerni orkestar Mokranjac, Orkestar FILUM-a i Šlezinger orkestar Milica je nastupila kao solista. Takođe je snimala za radio i TV. Na Prvom međunarodnom takmičenju Beogradski Pobednik 2005. godine, bila je jedina pijanistkinja koja je dobila priznanje Ruskog centra za nauku i kulturu u Srbiji i Crnoj Gori za posebno umetničko učešće – „Ruski dom u Beogradu“. Milica je petnaest godina radila kao samostalni umetnički saradnik na Gudačkom odseku Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, Srbija.

2019. godine postaje rezident Malte i otvara Maltešku klavirsku akademiju u Mosti i Gozu, a istovremeno održava i glumačku solističku karijeru. Od 2019. do 2022. takođe je radila na koledžu Mikiel Anton Vasali kao profesor klavira i korepetitor. U avgustu 2022. Milica je organizovala prvi Malta Piano Festival na Gozu. Trenutno radi na svom prvom digitalnom i štampanom časopisu „Pianist.mt“.