piccolopianotalents-logo-black

István I. Székely

{ Mađarska }

„Istvan I. Szekeli je zaista divan pijanista i muzičar. Ima poetski dodir na tastaturi dajući svakoj noti i frazi umetničko i simbolično značenje. Sa izvanrednim tehničkim poznavanjem instrumenta, vodi vas za ruku do unutrašnjeg značenja dela koje tumači”
G. Graham Jackson, Madrid

„Ištvan je stekao besprekornu tehniku najvišeg profesionalnog standarda, kao i vrhunsku kontrolu zvuka koju je uspeo da pokaže na impresivnom izvođenju Listovog Totentanca za klavir i orkestar prošle jeseni. Pored toga, on ima jedinstven talenat da oblikuje muzičke strukture na najprirodniji način, da razume i projektuje namere kompozitora sa empatijom i jasnoćom. Po mom mišljenju, postoji
nema sumnje u kvalifikaciju Ištvana Sekelija da postane jedan od najuspešnijih predstavnika naše profesije. ”
Achim Holub, dirigent, London

„Praćen impresivnim nastavnim planom i programom, mladi mađarski pijanista Istvan I. Szekeli nas je ostavio bez teksta zahvaljujući blistavom tehničkom umeću. Njegovo izvođenje je sjajno sijalo u virtuoznosti, a rukama je kretao neverovatnom spretnošću, isporučujući čiste i jasne pasuse orkestarske zvučnosti. Dva LISZT-ova dela koja su zatvorila program bila su idealno sredstvo za Ištvana Sekelija da pokaže svoj širok spektar virtuoznih sposobnosti, što je, kao što smo već rekli, ostavilo vernu publiku ADOC Auditorijuma da želi više. Aplaudirali su ovacijama.”
adoc.es

„…najviše me je pogodila prisnost i povezanost, kao da je svaka nota govorila iz suštine njegove duše. Vau!”
Christina Cooper, London

Profesor je na konzervatorijumu Katarina Gurska u Madridu i Centru za mlade talente Franc List u La Nuciji (Španija).

Ištvan je koncertni pijanista i međunarodno priznati učitelj: pozvan je da drži majstorske kurseve na Fakultetu umetnosti Bartok Bela u Segedinu, Konzervatorijumu Adam Jeno u Budimpešti (Mađarska), Kunstuniversitat u Gracu, Gustav Maler Universitat (Au Klagena). ), Svetska učiteljska konferencija u Novom Sadu (Srbija), Konzervatorijum Katarina Gurska u Madridu, Forum Musikae (Madrid), na Međunarodnom klavirskom festivalu „UIS“ u Bukaramangi, u Manizalesu (Kolumbija), Specijalna muzička škola u Apatinu, Sombor, Senta, Bačka Topola (Srbija), Konzervatorijum u Alikanteu i Deniji, na Međunarodnom muzičkom festivalu u Valensiji (Španija) itd. Često je član žirija na međunarodnim takmičenjima kao što su Međunarodno takmičenje Franc List u Rimu (Italija), Takacs međunarodno takmičenje u Oberschutzen-u, Međunarodno takmičenje Bartok Bela u Gracu (Austrija), Bucaramanga (Kolumbija), takmičenje IMFV Valencia, Međunarodno takmičenje na Ibici, „Vil la de Ksabia” međunarodno takmičenje itd.

Dobitnik je više nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Od svoje 15. godine održao je resitale u Evropi, Sjedinjenim Državama, Južnoj Americi i Aziji. Da navedemo neke: Koncerti u Rusiji sa Simfonijskim orkestrom A. Safonov, Subotičkim filharomskim orkestrom, Orkestrom San Huana, Orihuela orkestrom, u Aleksandriji i Nev Harmoni (Indijanapolis, SAD), Mađarskoj akademiji u Rimu (Italija), u Međunarodnom Pijanistički festival u Bukaramangi, Međunarodni klavirski festival u Barankabermeji, ciklus „Međunarodna sezona u Manisalesu” (Kolumbija), „Kolarac” u Beogradu (Srbija), u Institutu „Kodalj”, školi „Kodalj”, u Muzeju „Bela Bartok” , na jednom od najznačajnijih festivala „Zsido Kulturalis Fesztival” u Segedinu (Mađarska), recitali u Švedskoj, Grčkoj, na festivalu „Midis-minimes”, u „Muziekacademie de Berchem-Sainte-Agathe” u Briselu (Belgija) i u Španija u važnim salama kao što su Palacio de Cibeles u Madridu, Palau de la Musica u Valensiji, Teatro Principal de Alcoi, kongresni centar „Victor Villegas“ u Mursiji, u „Adocu“, na Univerzitetu u Burgosu, u Međunarodnoj komori Muzički festival u Kalpeu, u” Denia Classics“, Aula de la Cam u Alikanteu, Teulada Auditorium, La Beneficencia u Valensiji, u Auditorio de la Diputacion, „ADDA“ u Alikanteu, Auditorium Mediterrania u La Nucia između ostalih. Nastupao je na privatnom koncertu za princezu od Tajlanda S.A.R. Chulabhorn Mahidol.

Predavači su mu bili Aleksandar Madžar, Danijel Blumental, Orsolja Sabo, Benjamin Oren, Mihael Boguslavski, Matjaš Molcer, Valerija Utasi, Milica Dunđerov na Briselskom kraljevskom konzervatorijumu, Jerusalim Rubin akademiji, Institutu Kodali u Kečkemetu, Konzervatorijumu u Subotici i Muzičkoj školi. Osnivač je i član međunarodne Kamerate „Universal Music“. Nastupao je sa međunarodnim umetnicima kao što su Klara Novakova, Hoakin Palomares, Džoan Enrik Luna, Jovan Bogosavljević, Suzana Gregorijan, sa solistima Orkestra Valensije itd.

2017. Istvan I. Szekeli snimio je nekoliko Šopenovih etida izuzetne virtuoznosti za kratkog animiranog filma Impromptu, u režiji Marije Lorenco i produkciji Enrikuea Millana, uz učešće Cultur Arts (Generalitat Valencian) i A Punt Media mreža . Impromptu je bio jedan od najrelevantnijih španskih animiranih kratkih filmova u prošloj godini, ušao je u uži izbor za nagradu Goia 2018. Premijerno je prikazan na amblematičnom filmskom festivalu Alkala de Henares, a do sada je prikazan na više od 50 događaja u 20 zemalja, kao što su Festival animacije u Ansi (Francuska), Bristol Encounters (Ujedinjeno Kraljevstvo), Anima Mundi ( Brazil) ili Noć animacije (Njujork). Osvojene nagrade: najbolja umetnička animacija na Ekpression Art Movie Festivalu (Los Anđeles, SAD), najbolji kratki film (ekaekuo) na Međunarodnom festivalu animacije Animaze (Montreal, Kanada), najbolja eksperimentalna animacija na Međunarodnom festivalu animacijskog kartona – La Tribu (Buenos Ajres, Argentina), najbolji kratki animirani film na filmskom festivalu u Astorgi (Španija), najbolja valensijska animacija na Cortoons-u (Gandija) Istvan I. Szekeli je osnivač, umetnički direktor Pijanističkog takmičenja Centra Franz List i veliki majstori Piano Competition.