piccolopianotalents-logo-black

Slađana Dedić

{ Bosna i Hercegovina }

Sladjana Dedić rodjena je 1978. godine u Tuzli gdje je započela u klasi prof. Planinke Atić Jurišić i završila srednju muzičku školu odsjek klavir u klasi profesora Zlatana Mujkića za 3 školske godine sa prosjekom 5.0. Potom nastavlja studij klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesorice Svetlane Chlaidze i završava kao jedan od najboljih studenata sa prosjekom cijelog studija 9.5 i prosječnom ocjenom iz klavira 10. Dobija mnogobrojne stipendije kao dobar student, a Neke od njih su: za najbolju studenticu Sarajevskog kantona od vlade Japana zatim od Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog katona, Obrazovanje gradi BiH, Bosanska Riječ, itd.

Cijelo školovanje pohađa nastavu kamerene muzike kod profesora Yevgeny Xaviereff gdje takodje ostvaruje najbolje rezultate.

Kontinuirano pohađa seminare kod uglednih klavirskih pedagoga: Mila Lacković, Bočkarjov, Stanetti, Vladimir Milošević, Aleksandar Serdar, Jokut Mihailović i mnogi drugi.

Trenutno pohađa doktorske studije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Zapošljava se u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli gdje vrlo brzo postaje rukovodilac odsjeka, a potom i direktor na mandat od 4 godine. Trenutno je stalni zaposlenik Srednje muzičke škole “Čestimir Mirko Dušek “u Tuzli i honorarno profesor klavira u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla.

Član žirija na većini ovih takmičenja svake godine i za solo i za klavirski duo pa tako i 4 puta do sada dobija nagradu za najboljeg klavirskog pedagoga u svojoj zemlji a onda i na takmičenju u Smederevu.

Kao profesor ostvaruje veoma značajne rezultate. Njeni učenici od najmlađe dobi pa i kao studenti osvajaju veliki broj nagrada na državnom i međunarodnom nivou. Kao direktor je otvorila nove odsjeke kao što su: balet, solo pjevanje i uvela saksofon i kamerni orkestar koji do tada nisu postojali u školi. Čak i u vrijeme mandata direktora, radi sa djacima, a na kraju mandata biva ocjenjena sa najvišom ocjenom uspješnosti.

Odmah nakon rata svirala je na Međunarodnom takmičenju u Mariboru u jakoj konkurenciji (studenti Listove akademije iz Budimpešte zatim studenti CMS Moskva) gdje je osvojila treću nagradu. Participira i na čuveni konkurs “Jan Paderewski ” u Poljskoj gdje dolazi do polufinala. Još u srednjoj školi, u sklopu projekta škole, sa još nekoliko kolega svira na turneji kroz holandske gradove koja je trajala 23 dana, gdje je svirala vrlo zahtjevan program.

Ubrzo nakon toga svira i koncert E. Griega sa Sarajevskom Filharmonijom u čast 40 godina Srednje muzičke škole. Za nagradu je dobila i pijanino koji do tada nije ni imala kao i pismo preporuke profesora Majkla Dejvidsona sa Roterdamskog konzervatorija.

Nakon toga svira i koncert E. Griega sa Sarajevskom Filharmonijom u čast 40 godina Srednje muzičke škole.

Tokom profesorske karijere na takmičenjima u organizaciji klavirskih pedagoga BiH osvaja prve i specijalne nagrade za svoj pedagoški rad.

Tokom školovanja sarađivala je sa mnogobrojnim pijanistima i profesorima , a neki od njih su Rudolf Kerer, Nevena Popović, Jakša Zlatar, Alan Lafre, Lidija Zardon i mnogi drugi. Pored izdvojenih koncerata sa profesionalnim muzičarima, gdje izvodi respektabilan repertoar, tu je i dugogodišnja saradnja sa solo pjevačima gdje je između ostalih stalni korepetitor sopranistici Dženani Huseinagić.