piccolopianotalents-logo-black

Dragomir Bratić

{ Srbija }

Dragomir Bratić, Srbija, počeo je da svira klavir sa četrnaest godina. Diplomirao je na katedri za klavir i magistrirao na katedri za kamernu muziku (smer: klavirski duo) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama Ninoslava Živkovića i Zorice Ćetković. Usavršavao se na majstorskim kursevima: Arba Valdme, Igora Laska, Pavela Nersesjana, Natalije Trul. Profesor je klavira u Muzičkoj školi “Davorin Jenko” u Beogradu.

Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2005. godine. Od 2006. je koordinator prof. Arba Valdme za Srbiju sa kojim je realizovao četiri akreditovana seminara odobrena od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Od 2008-2015. rukovodilac je upravnog odbora Međunarodnog takmičenja mladih pijanista u Šapcu. Direktor je Republičkog takmičenja učenika muzičkih i baletskih škola Srbije od 2011-2020. godine. Predsednik je klavirske sekcije Beograda od oktobra 2015. godine.Autor je i voditelј tribine na 17. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu: „Principi ocenjivanja na muzičkim takmičenjima. Subjektivna ili objektivna procena?“ koja je bila akreditovana od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

U okviru pijanističkog takmičenja PIANO/FVG koje je održano maja 2014. u italijanskom gradu Saćile pod pokrovitelјstvom CEI (Centralna evropska inicijativa) foruma i Alink – Argerič fondacije održao je predavanje o srpskoj klavirskoj školi i dobrim i lošim stranama takmičenja.

Dragomir Bratić je koautor (sa profesorom novosadske Akademije umetnosti Dragolјubom Katuncem i hrvatskim pijanistom Alјošom Jurinićem) i realizator stručnog skupa „Susret sa umetnikom: Međunarodno takmičenje Frederik Šopen – nekad i sad“ u okviru Beogradskog Šopen Fest-a 2016. Bio je medijator razgovora pred publikom sa mladim pijanističkim zvezdama Dmitrijem Šiškinom (Rusija) i Šimonom Neringom (Polјska). Drži seminare širom Evrope.

Autor je udžbenika Muzička kultura za prvi razred osnovne škole u izdanju BIGZ-a.Po originalnosti pristupa radu sa decom spada u red najtalentovanijih pedagoga mlađe generacije. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj pedagoški rad u zemlјi i inostranstvu. Autor je brojnih uglednih časova sa akcentom na individualni pristup rešavanju problema u muzičkom izvođaštvu.Nјegovi učenici su svirali u svim prestižnim salama Srbije i u najpoznatijim koncertnim dvoranama u inostranstvu (Karnegi hol u Nјujorku, Muzikferajn u Beču…).

Učenici profesora Bratića su do sada osvojili preko 500 prvih i specijalnih nagrada (laureata) na domaćim i takmičenjima u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Americi, Nemačkoj i Austriji. Intenzivno koncertira u klavirskom duu. Zvanični je klavirski saradnik dečjeg hora Radio televije Srbije „Kolibri“. Član je žirija na skoro svim domaćim takmičenjima i na takmičenjima u Sloveniji, Italiji, Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji, Nemačkoj i Polјskoj.

Po izboru izdavačke kuće KLET izašao je u Leksikonu 1000 najuspešnijih srpskih stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju.